Новий вид пенсій “меценатські “: хто з українців зможе отримати на 7 тисяч гривень більше

Тепер меценати зможуть допомогти своїм родичам та знайомим отримати більші виплати на 7 тисяч гривень. Це новий вид пенсій, благодійником якої може стати будь-який громадянин України.
Меценатські пенсії у 2023 році
Громадяни, які проживають в Україні або ж перебувають за кордоном, можуть здійснити пожертву в Пенсійний фонд. Таким чином вони можуть збільшити розмір пенсії своїм батькам, бабусям, дідусям та просто близьким людям.

Закон, ухвалений ВР у 2022 році, дозволяє здійснювати благодійні внески на виплату пенсій. Такі внески можна робити на користь конкретної людини, яка вже отримує пенсію та має рахунок у Пенсійному фонді, або знеособлено,– розповіла голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Відповідно до цього, якщо меценат перерахую на рахунок 10 тисяч гривень, то 7 тисяч отримає пенсіонер для якого здійснили пожертву, а 3 тисячі гривень відправлять на пенсії іншим.
У 2025 році настане критичний момент для виходу на пенсію: у чому справа
У 2023 році, щоб вийти на пенсію у 60 років, українцям потрібно мати щонайменше 30 років стажу. Відтак щороку вимоги до стажу збільшуватимуться на рік. Отже, до 2028 року норма становитиме аж 35 років.

Втім найкритичнішим роком стане 2025 рік, адже тоді більшість українців не зможуть вийти на пенсію вчасно. За словами науковиці Лідії Ткаченко, в середньому у 60 років українці мають десь 32 роки стажу. Тому вийти на пенсію вчасно у 2023 році вони ще зможуть, а от у 2025 році вже ні.

Крім того, з початком повномасштабної війни уряд дозволив українцям не платити ЄСВ, відповідно стаж таким громадянам не зараховується.
Джерело: 24tv
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment